Tuesday, 21 April 2015

Ikan Plastic Surgery

Assalamualaikum dan Salam GST… harini nak masak apa ek..selalu kita dok pikiag nak masak apa ekk….macam banyak sangat resepi yang kita tau..padahal masak kicap aja pon yang tau(yang ini aku). Kalau boleh semuanya nak dimasak kicap..ayam masak kicap..ikan masak kicap..daging masak kicap..kobis masak kicap..labu kicap..ikan masin masak kicap..haaaa amik kau semua nak dikicapkan.

Pernah tak angpa pi market nak beli ikan tapi nama ikan pon taktau..Aku pon confuse aku rasa macam aku kenal ikan kembung(termenung) tapi bila sampai market semua ikan aku nampak macam ikan kembung.. macam sama aja paras rupanya… mungkin ikan ikan ni gi buat plastic sugery cam artis korea.. semua sama aja muka sampai taktau nak beza… so harini aku mengoogle semua ikan yang selalu kita guna untuk masakan seharian..moh kita tengok moh

Ikan Kembung
Ciri-ciri:Ikan ni blah utara panggil ikan termenung..nak kata kembung sangat tak la. Saiz dia sedang-sedang aja...aku kalau nak beli ikan ni aku tekan perut dia..kalau lembik jangan ambik
Masakan yang sesuai : Gulai ikan kembung campuq kacang bendi..kalau nak masak kicap pon boleh aja :)

Ikan selar

Ciri-ciri: ikan ni seakan ikan kembung tapi dia chubby sikit dan kalau selar kuning akan Nampak warna kuning-kuning sikit kat bahagian atas belakang ikan tu
Masakan yang sesuai : Goreng cili dan masak kicap pon boleh aja :)


Ikan uji Rashid

Ciri-ciri: Ikan Uji Rashid ni aku taktau apa nam sebenag dia..rupa dia pon seangkatan ngan kembung dan selar.Bezanya hanya pada matanya. Mata dia besaq sikit dan kalau diamati lama-lama hangpa akan nampak Uji Rashid pada ikan tu. Ikan ni sejak zaman tok aku dah panggil dia ikan uji rashid
Masakan yang sesuai : Goreng sahaja atau hangpa boleh letak kicap sikit lepas goreng tu..campur bawang sikit..taraaaaaaa jadila ikan masak kicap :)




Ikan Selayang
Ciri-ciri : Ikan selayang ni dia kuruih dan panjang sikit..ikan ni yang orang dok buat ikan sardine tin tu tak salah aku..Ikan ni aku jarang beli..yang dah di tin kan pon jarang beli sebab semenjak GST ni ikan sardine pon dah jadi katogeri makanan orang kaya..gila mahal
Masakan yang sesuai: Masak kicap



 Tetiba aku rasa lapaq la..dah la kot 4 jenis ni.. boleh :)


No comments:

Post a Comment