Pernah tak angpa pi market
nak beli ikan tapi nama ikan pon taktau..Aku pon confuse aku rasa macam aku
kenal ikan kembung(termenung) tapi bila sampai market semua ikan aku nampak
macam ikan kembung.. macam sama aja paras rupanya… mungkin ikan ikan ni gi buat
plastic sugery cam artis korea.. semua sama aja muka sampai taktau nak beza… so
harini aku mengoogle semua ikan yang selalu kita guna untuk masakan
seharian..moh kita tengok moh
Ikan Kembung
Ciri-ciri:Ikan
ni blah utara panggil ikan termenung..nak kata kembung sangat tak la. Saiz dia
sedang-sedang aja...aku kalau nak beli ikan ni aku tekan perut dia..kalau
lembik jangan ambikMasakan yang sesuai : Gulai ikan kembung campuq kacang bendi..kalau nak masak kicap pon boleh aja :)
Ciri-ciri:
ikan ni seakan ikan kembung tapi dia chubby sikit dan kalau selar kuning akan Nampak
warna kuning-kuning sikit kat bahagian atas belakang ikan tu
Masakan yang sesuai : Goreng
cili dan masak kicap pon boleh aja :)
Ciri-ciri:
Ikan Uji Rashid ni aku taktau apa nam sebenag dia..rupa dia pon seangkatan ngan
kembung dan selar.Bezanya hanya pada matanya. Mata dia besaq sikit dan kalau
diamati lama-lama hangpa akan nampak Uji Rashid pada ikan tu. Ikan ni sejak
zaman tok aku dah panggil dia ikan uji rashid
Masakan
yang sesuai : Goreng sahaja atau hangpa boleh letak kicap sikit lepas goreng tu..campur
bawang sikit..taraaaaaaa jadila ikan masak kicap :)
Ikan Selayang
Ciri-ciri
: Ikan selayang ni dia kuruih dan panjang sikit..ikan ni yang orang dok buat
ikan sardine tin tu tak salah aku..Ikan ni aku jarang beli..yang dah di tin kan
pon jarang beli sebab semenjak GST ni ikan sardine pon dah jadi katogeri
makanan orang kaya..gila mahalMasakan yang sesuai: Masak kicap
Tetiba aku rasa lapaq la..dah la kot 4 jenis
ni.. boleh :)
No comments:
Post a Comment